Még több cikk ebben a rovatban...
A nátha elolvasva: 4 136x
Emésztési problémák - Házipatika gyógynövényekből elolvasva: 7 965x
Keringési betegségek - Házi patika gyógynövényekből elolvasva: 8 526x
Nőgyógyászati és prosztata, valamint a vizeletkiválasztó rendszer megbetegedései - Házipatika gyógynövényekből elolvasva: 6 100x
„Ingyen betépni: Drog nélkül – ugyanazt!” elolvasva: 6 696x
A láz és a láz csillapítás elolvasva: 5 198x
A légúti betegségek elolvasva: 8 218x
A lisztérzékeny is ehet jókat! elolvasva: 6 763x
A stressz elolvasva: 5 957x
ADHD (Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar) - nem betegség elolvasva: 7 150x
Ágybavizelési problémák elolvasva: 4 822x
Allergia elolvasva: 4 956x
Alzheimer kór - Kóros elbutulás elolvasva: 7 595x
Arcüreggyulladás elolvasva: 13 505x
Az Alzheimer kór - Kóros elbutulás elolvasva: 3 580x
Az autóimmun betegségek a beleinkből erednek? elolvasva: 2 966x
Az emésztési zavarok lelki háttere elolvasva: 8 726x
Bechterew-kór elolvasva: 14 105x
Belsőfül gyógyszer okozta károsodásai elolvasva: 4 254x
Bőrbetegségek - Házipatika gyógynövényekből elolvasva: 7 253x
Corina bactérium a hajhagyma gyilkosa!!! elolvasva: 4 772x
Crohn betegség - az emésztőrendszer gyulladásos betegsége elolvasva: 17 112x
Ételallergia elolvasva: 1 845x
Fülzúgás - Tinnitus elolvasva: 17 555x
Gyomorrontás, gyomorégés elolvasva: 3 498x
Hasnyálmirigy gyulladás - hozzászólás elolvasva: 7 712x
Hasnyálmirigy-gyulladás elolvasva: 22 999x
Húgyúti gyulladások elolvasva: 8 288x
Humán papillomavírus elolvasva: 12 379x
Idegrendszeri, alvási problémák - Házi patika gyógynövényekből elolvasva: 5 255x
Influenza elolvasva: 2 387x
Izületi gyulladás – Gyulladás csökkentő ételek elolvasva: 12 518x
Jóindulatú prosztata megnagyobbodás elolvasva: 10 233x
Koleszterin: ördög vagy angyal? elolvasva: 3 704x
Körömgomba elolvasva: 14 908x
Légúti betegségek - Házipatika gyógynövényekből elolvasva: 6 455x
Lyme borreliosis elolvasva: 5 548x
Máj és az epe betegségei - Házipatika gyógynövényekből . elolvasva: 7 515x
Májunk védelmében elolvasva: 4 616x
Méhsüllyedés, méhelőesés elolvasva: 23 208x
Mióma ( myoma ) elolvasva: 35 536x
Mozgásszervi betegségek, baleseti sérülések - házipatika gyógynövényekből elolvasva: 4 882x
Mr. Alkohol elolvasva: 4 409x
Myasthenia gravis elolvasva: 13 441x
Olcsó segítség a Crohn betegségben szenvedők számára elolvasva: 12 281x
Pajzsmirigy alulműködése elolvasva: 111 695x
Pikkelysömör (psoriasis) elolvasva: 11 840x
PMS otthoni kezelése elolvasva: 5 164x
Prosztata Gyulladása – prostatitis elolvasva: 11 637x
Prosztata megbetegedések – I. rész A megelõzés elolvasva: 8 329x
Szívinfarktus és a nők elolvasva: 2 185x
Tumoros anorexia cachexia szindróma - daganatos senyvesség elolvasva: 9 128x
Vesezsugorodás (nephrocirrhosis) elolvasva: 8 360x
Viszértágulat gyógyítása más módon elolvasva: 8 131x
Vízhajtás természetes módon elolvasva: 55 455x
 

2009-11-10 09:16:07
Bechterew-kór

 
spondylitis ankylopoetica, SPA

A betegség 100000 emberből mintegy 130-at érint csupán, főként fiatal férfiaknál jelentkezik, leggyakrabban 16 és 45 éves kor között, férfiaknál 7-szer gyakoribb.

A spondylitis ankylopoetica pontos oka ismeretlen, de előfordulása családi halmozódást mutat, kialakulásában a genetikai hajlamnak van szerepe. Erre utal az a tény, hogy a betegek döntő többsége egy örökletes gént, a HLA B27 antigént hordozza, amely egészségesek között csak 7-8%-ban fordul elő. Létrejöttében a környezeti tényezők és a fizikai trauma szerepe vitatott, autoimmun eredet nem bizonyítható.

A betegség kezdeti tünete általában a deréktáji vagy háti, főleg éjjel, illetve a hajnali órákban jelentkező fájdalom, amely változó erősségű, de az idővel fokozatosan súlyosbodik.

Tipikus a hát reggeli merevsége, ami a fájdalommal együtt a mozgásra enyhül.

 
E tünetek a Bechterew-kórban általában 45 éves kor előtt és fokozatosan, lassan alakulnak ki. A kórkép kezdete alattomos, nem jár jellemző tünetekkel, így a diagnózisig eltelt idő hosszú lehet.

A hátfájdalomhoz az esetek majdnem felében egyéb ízületek, inak gyulladása is társul.

A későbbiekben, a betegség súlyosbodásával elégtelen mellkastágulás, hajlott testtartás, gerincmerevség, fáradtság, étvágytalanság, fogyás, a szem szivárványhártyájának gyulladása (iritisz) következhet be.

Ahogy az ízületi felszínek a gyulladás következtében pusztulnak, az ízületek elcsontosodnak. (ankylosis,e: ankilózis ). A csigolyák kezdenek teljesen összenőni, széleiken csőrszerű kinövések (szindezmofiták) keletkeznek.
Az összenövések a mellkas bordaízületeiben folytatódnak, ami fokozódó légzési elégtelenségben is megnyilvánul. A betegség lefolyása hullámzó. Tünetmentes, tünetszegény és fájdalmas szakaszok szabálytalan és kiszámíthatatlan időközökben követik egymást. Egyes esetekben, miután a betegség kitombolta magát, alábbhagy, és a beteg állapota nem rosszabbodik tovább.

A betegség lefolyása nem egységes. Az életminőséget és életkilátásokat a betegség súlyosbodásának gyorsasága, valamint a kialakuló szövődmények határozzák meg.

A betegség progressziójával az alábbi szövődményekre lehet számítani:
• Járás- és állásnehézségek: Miután a csigolyák összecsontosodtak - kialakult a    "bambusznádgerinc" -, a gerinc erősen előrehajlik, a beteg számára az    egyszerű mozgások is nehezen kivitelezhetők az ízületek merevsége és    egyensúlyi problémák miatt.
• Nehézlégzés: Az elégtelen mellkastágulás miatt a belélegezhető levegő    mennyisége korlátozott. Amennyiben a betegség a mellkast nem érinti, a beteg    fizikai teljesítőképessége viszonylag jó, így a hétköznapi tevékenységek    elvégzésére képes maradhat.
• Szívbetegség: A kötőszöveti gyulladás olykor a szívbillentyűket sem kíméli.    Bechterew-kórra jellemző az aortabillentyű elégtelensége. Másfelől a beszűkült    tüdőkapacitás túlmunkát ró a jobb kamrára. A jobb kamra izomzatának    elfáradásával nagyvérköri keringési elégtelenség alakul ki. Ez a    betegségcsoport a cor pulmonale (tüdő-szív), melyet bármilyen idült    tüdőbetegség is képes kiváltani.
• Tüdőbetegségek: Egyes betegeknél a folyamat a tüdő felső részeiben    üregképződést eredményez, mely tüdőfertőzésekre hajlamosít. A legtipikusabb    kórokozók a gombák. Ez az állapot leggyakrabban dohányzóknál alakul ki. A    szív- és tüdőbetegségek jellemzően az után alakulnak ki, ahogy a gerincoszlop    gyulladása megszűnik. Ez 20 évet is igénybe vehet.
• Egyéb szövődmények lehetnek még: vérszegénység, csontritkulás,    szivárványhártya- és szaruhártya gyulladás.

 
Mivel a betegség genetikai eredetű, megelőzésre nincs lehetőség. A szövődmények elkerülése a szakszerű gondozással lehetséges.

A betegségre elsősorban fiatal férfiak tartós derékfájdalma esetén kell gondolni.

A Bechterew-kór többsége enyhe lefolyású, így évekig diagnosztizálatlan maradhat. Más esetekben hétköznapi gerincpanaszokat is Bechterew-kórral azonosítanak.

A betegség fizikai vizsgálata során az orvos a hasra fektetett beteg combját megemeli. Ha a páciens fájdalomról panaszkodik, akkor ez sacroilieitisre, a keresztcsont-csípőcsont-ízület gyulladására utal, ami a betegség tipikus kezdeti tünete.A kórismézésére az alábbi lehetőségek adottak:
• Képalkotó eljárások: A diagnózis alapja a hagyományos röntgen-vizsgálat, de    az enyhébb és korai formák ezzel rejtve maradhatnak. Alapos gyanú esetén    csontizotóp, számítógépes rétegvizsgálat (CT) vagy nukleáris    mágnesrezonancia vizsgálat (MRI) lehet segítségünkre.
• A vér laboratóriumi vizsgálata: A betegség különösen aktív szakaszában a    vérsejtsüllyedés magasabb a normálisnál. Jellemző a vérszegénység – a    vörösvérsejtek számának csökkenése. A HLA B27 jelzésű vérfehérje    kimutatása fontos. Megléte nem bizonyítja a Bechterew-kórt, hiánya viszont    erősen ellene szól.

A gyulladás kezelése gyógyszeresen lehetséges, a csigolyák összecsontosodása viszont nem gyógyítható. A kezelés elsődleges célja a fájdalom, az ízületi merevség enyhítése, valamint a késői komplikációk megelőzése. Legfontosabb része a rendszeres gyógytorna.

Időben megkezdett kezeléssel megelőzhető a gerincoszlop görbülése, elérhető hogy a bambusznádgerinc normális testhelyzetben rögzítse a gerincoszlopot. Az orvos az alábbi gyógyszerek közül választ:

 
A nem szteroid gyulladásgátlók (ibuprofen, naproxen, indometacin, stb.) segítségével csökkenthető a fájdalom és az ízületek merevsége.

Betegségmódosító, reumaellenes gyógyszerek (disease modifíying antirheumatic drugs =DMARD) a sulfalazin és metotrexát, hatékonyak lehetnek a végtagízületek gyulladásának eredményes kezelésében.

A szteroid gyulladásgátlók: a mellékvesekéreg hormonjai (kortizon, kortizol) hatékony gyulladásgátlók, melyek az ankylosisok kialakulását is késleltethetik. Mellékhatásaik miatt a szteroid gyulladásgátlók használatát időben korlátozni kell. Olykor szükséges lehet a szteroidok injekció formájában történő beadás az ízületekbe.

A Tumor nekrózis faktor (TNF) gátlóit eredetileg a reumás ízületi gyulladás kezelésére alkalmazták. A TNF egy olyan fehérje ("citokin"), mely gyulladást elősegítő szerepet játszik reumás ízületi gyulladásban. Gátlói megakadályozzák működését, mellyel az ízületek merevsége, fájdalma, gyulladása eredményesen csökkenthető.

A hagyományos orvoslás szerint a Bechterew-kór ma még nem gyógyítható. Megfelelő kezeléssel a beteg életminősége elfogadhatóvá tehető. Hatékony és időben kezdett fizikoterápiával elérhető, hogy a gerinc ankylosisa egyenes gerinc mellett következzen be, mely önmagában is rendkívüli jelentőséggel bír a beteg későbbi életében, munkaképességében.

(Idézet Dr. Tótok, Dr. Lázár: Az SPA-ról konferencia kiadványából 1998 Zalakaros)

 
  kankalin
Akkor lássuk, hogy az alternatív gyógyászat mit tanácsol a Bechterew kórban szenvedőknek.

Ahhoz, hogy szervezetünk tökéletesen működjön, ne gerjesszen felesleges gyulladásokat, ne támadja meg önmagát biztosítani kell a tökéletes működéshez szükséges tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és el kell tüntetnünk a méreg anyagokat.

Először is kezdjük a méregtelenítéssel. Nem szükséges ezt drága szerekkel végeznünk, egy csalántea kúra is kitűnően megfelel erre a célra. Ám ha anyagilag megengedhetjük végezzünk el egy máj és vastagbél tisztító kúrát is.

Otthonunkból is távolítsuk el a mérgező tisztító szereket. Használjunk természetes anyagokat, mint az ecet vagy a hidrogénperoxid a takarításhoz. Ne használjunk rovarölő spray-ket, és a tisztálkodó szereink is lehetőleg természetes anyagokból készüljenek.

Táplálkozásunkat is meg kell változtatnunk. A legfontosabb a gabonafélék és az azokból készült ételek így a tésztafélék és a kenyér mellőzése. Mellőzni kell továbbá a vörös húsokat, a cukrot és a cukros ételeket, valamint a tejet és a tejtermékeket.

Mivel az Omega 3 zsírsavnak fontos szerepe van a gyulladások csökkentésében hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk hideg tengeri halakat mint a lazac, a szardínia vagy a makréla. Használjunk sok kurkumát és gyömbért az ételek ízesítésére mert mindkettőnek gyulladáscsökkentő hatása van.

 
Mivel a Bechterew kór szövődménye a tüdő megbetegedései, mindenképpen hagyjuk abba a dohányzást!

Lehetőleg ne klórozott csap vizet igyunk. Ha tehetjük természetes forrásvizet fogyasszunk, ha ez nem elérhető akkor szűrt vizet vagy üveges, buborék mentes ásványvizet.

Fogyasszunk sok flavonoid tartalmú gyümölcsöt mint a fekete áfonya, szilva, fekete cseresznye, líciumgyümölcs , gránátalma, szeder stb. A dió, a len és a tökmag is jótékony hatással van.Természetesen a sok zöldség sem maradhat ki a táplálkozásból. Minden étkezésünknek legyen része sok-sok zöldség.

Kerüljük az olajban sült ételeket (sült krumpli, rántott dolgok) inkább főzzük vagy pároljuk az ételeket és minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk.

Nagyon jótékony lehet a csírák – az élő étel – fogyasztása. A csírákban a kifejlődött növény tápanyagainak a sokszorosa található meg. Különösen a lucerna, a vörös here és a retek csírából készült keveréke ajánlott ilyen esetben. Erős gyulladás csökkentő hatása miatt a vörös káposzta csírája is nagyon hasznos.

A betegség kezdeti szakaszában, az ízületek megcsontosodása előtt manuál terapeuta (csontkovács) segíthet, hogy a csigolyák a természetes helyükre kerüljenek. Rendszeres masszázs és fizikoterápia segíthet a hát izmok lazításában, ami jelentősen enyhítheti a betegséggel járó fájdalmat.

Az aromaterápiás gyógyfürdő és a gyógynövényes olajokkal végzett masszázs is sokat segíthet. Erre kakukkfű, szurokfű, bormenta, zsálya, levendula, rozmaring és borókabogyó olajat használhatunk.

Az akut gyulladás mentes időszakokban szaunázással is lazíthatjuk az izmokat, a melegben kitágult erek miatt felgyorsul a vérkeringés is, több oxigén jut a sejtekhez és több méreganyag tisztul ki a szervezetből.

 
  vörösherecsira
Nagyon fontos a Bechterew kórban szenvedők számára a gyógytorna. Jóga, Tai chi vagy Pilates gyakorlatokkal gyengéden mozgathatjuk át a csigolyákat. Ezzel erősíthetjük a hátizmokat és biztosíthatjuk a helyes testtartást.

Ajánlott a Bechterew-es betegek számára naponta legalább 2 x 20 percig hason feküdni, hogy megelőzhessük a gerinc előregörbült állapotban történő rögzülését. Lehetőleg sokáig ne maradjon egy testhelyzetben a beteg, üljön, álljon, járjon felváltva. Lehetőleg ne válasszon olyan munkát amelyikben nehéz súlyokat kell emelgetnia, vagy hosszú ideig előrehajolt testhelyzetben lennie.

Kemény, egyeneshátú széket válasszanak az ülésre és mindig emelt fővel egyenes háttal üljenek. Kerüljék az olyan ülőalkalmatosságokat melyben a gerinc meggörbül. Járáskor is oda kell figyelni a kihúzott egyenes testtartásra. A helyes testtartás megtartását elősegíthetjük MBT cipő viselésével is.

Nagyon fontos a beteg lelkiállapotának a kezelése is. Pszichológus, kineziológus, EFT terapeuta segíthet a betegség lelki hatásainak, okainak, a beteg félelmeinek felkutatásában és feloldásában. A negatív érzelmek, a stressz, a depresszió gyakran okozhatnak különböző betegségeket.

A Bechterew kórban szenvedőknek az alábbi gyógytea keveréket adhatjuk:
Mezei Zsurló           1 egység
Csalán                  10 egység
Fehér fűzfakéreg    5 egység
Rozmaringlevél       5 egység
Citromfű                  2 egység

A keverékből egy evőkanálnyit főzzünk 15 percig 2 dl vízben, majd szűrjük. Naponta 2-3 szor fogyassz a beteg étkezés után. Három hét után tartsunk egy hét szünetet.

A gyulladásban lévő testrészeket körömvirág, árnika, boróka vagy fekete nadálytő krémmel kezelhetjük.

Vitaminok és ásványi anyagok pótlása is nagyon fontos ilyenkor. C, E, B komplex és D vitamin ajánlott. A kálcium, magnézium és foszfor is jó hatással van. Segíthet még olyan táplálék kiegészítő is mely kolloid formájában tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket. (A kolloid formátum megkönnyíti a szervezetnek azok felhasználását.)

Az porc regenerálódását segíti a glükózamin és a kondroitin. Az MSM (Methyl Sulfanol Methane- kén) fenntartja a helyes molekula szerkezetet a lágy szövetekben és a kötőszövetekben. Erősíti a porcszövetet, csökkenti az ízületi fájdalmat és egyben nagyon hatásos gyulladás csökkentő is.

 
A macskakarom kapszula segíthet az akut gyulladások megszüntetésében épp úgy mint a fehér fűzfa kéreg. A fehér fűzfa kéregből pakolást is készíthetünk a gyulladt területre.

A magas flavonoid tartalmú gyümölcsöket pótolhatjuk az azok kivonataiból készült készítményekkel. Az aloa vera is segíthet mind külsőleg krém formájában a gyulladt részre alkalmazva, mind belsőleg juice vagy kapszula formájában.

A tudomány mai állása szerint ez a betegség sem gyógyítható. De odafigyeléssel, helyes életmóddal, táplálkozással és a kellő (nagy) mennyiségű vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitelével jelentősen lelassítható a folyamat és beteg életminősége nagymértékben javítható.

Nyári Zsuzsa
Dr. Tótok, Dr. Lázár: Az SPA-ról konferencia kiadvány 1998 Zalakaros
Az Élet Csírájában (Németh Attiláné)
Bioterápia Kézikönyv ( Tóth Gabriella)

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bechterew-k%C3%B3r
http://www.npicenter.com
http://www.likecell.cn

Termékajánló

Hozzászólás írásához jelentkezzen be!Ön szerint szükséges lenne e gyárilag az alapvető élelmiszerek vitaminokkal és ásványi anyagokkal történő dúsítása?
 
  igen
  nem
 
Összesen: 11302 szavazat
 

Bejelentkezés


Feliratkozás a magazinra!Google PageRank

 
Kapcsolat | Adatvédelem | ©2016

A portál oldalain található információk kizárólag ismeretterjesztő célúak és nem helyettesíthetik szakember véleményét, és szakember által felállított diagnózist vagy javasolt kezelési módot. Az itt leírtak csak bemutatják az adott betegség kezelésére szolgáló gyógymódokat, de nem minősülnek orvosi, ápolási vagy egyéb egészségügyi szaktanácsnak, diagnózisnak vagy kezelésnek.

Az egészséget érintő problémáikkal mindig forduljanak képzett szakemberhez. Az itt olvasottak miatt ne késlekedjenek orvoshoz vagy egyéb egészségügyi szakemberhez fordulni és ne vonják kétségbe azok tanácsait.