Még több cikk ebben a rovatban...
A nátha elolvasva: 4 599x
Emésztési problémák - Házipatika gyógynövényekből elolvasva: 8 783x
Keringési betegségek - Házi patika gyógynövényekből elolvasva: 9 040x
Nőgyógyászati és prosztata, valamint a vizeletkiválasztó rendszer megbetegedései - Házipatika gyógynövényekből elolvasva: 6 680x
„Ingyen betépni: Drog nélkül – ugyanazt!” elolvasva: 7 363x
A láz és a láz csillapítás elolvasva: 5 820x
A légúti betegségek elolvasva: 8 874x
A lisztérzékeny is ehet jókat! elolvasva: 7 235x
A stressz elolvasva: 6 342x
ADHD (Figyelemhiányos hiperaktivitás zavar) - nem betegség elolvasva: 7 707x
Ágybavizelési problémák elolvasva: 5 166x
Allergia elolvasva: 5 298x
Alzheimer kór - Kóros elbutulás elolvasva: 8 249x
Arcüreggyulladás elolvasva: 14 319x
Az Alzheimer kór - Kóros elbutulás elolvasva: 3 885x
Az autóimmun betegségek a beleinkből erednek? elolvasva: 3 429x
Az emésztési zavarok lelki háttere elolvasva: 9 560x
Bechterew-kór elolvasva: 16 185x
Belsőfül gyógyszer okozta károsodásai elolvasva: 4 631x
Bőrbetegségek - Házipatika gyógynövényekből elolvasva: 7 729x
Corina bactérium a hajhagyma gyilkosa!!! elolvasva: 5 355x
Crohn betegség - az emésztőrendszer gyulladásos betegsége elolvasva: 18 551x
Ételallergia elolvasva: 2 120x
Fülzúgás - Tinnitus elolvasva: 18 659x
Gyomorrontás, gyomorégés elolvasva: 3 897x
Hasnyálmirigy gyulladás - hozzászólás elolvasva: 8 253x
Hasnyálmirigy-gyulladás elolvasva: 25 268x
Húgyúti gyulladások elolvasva: 8 832x
Humán papillomavírus elolvasva: 14 449x
Idegrendszeri, alvási problémák - Házi patika gyógynövényekből elolvasva: 5 678x
Influenza elolvasva: 2 608x
Izületi gyulladás – Gyulladás csökkentő ételek elolvasva: 13 070x
Jóindulatú prosztata megnagyobbodás elolvasva: 10 943x
Koleszterin: ördög vagy angyal? elolvasva: 4 124x
Körömgomba elolvasva: 15 600x
Légúti betegségek - Házipatika gyógynövényekből elolvasva: 7 202x
Lyme borreliosis elolvasva: 6 292x
Máj és az epe betegségei - Házipatika gyógynövényekből . elolvasva: 8 168x
Májunk védelmében elolvasva: 5 053x
Méhsüllyedés, méhelőesés elolvasva: 25 009x
Mióma ( myoma ) elolvasva: 37 374x
Mozgásszervi betegségek, baleseti sérülések - házipatika gyógynövényekből elolvasva: 5 383x
Mr. Alkohol elolvasva: 4 772x
Myasthenia gravis elolvasva: 14 260x
Olcsó segítség a Crohn betegségben szenvedők számára elolvasva: 14 516x
Pajzsmirigy alulműködése elolvasva: 114 388x
Pikkelysömör (psoriasis) elolvasva: 12 786x
PMS otthoni kezelése elolvasva: 5 626x
Prosztata Gyulladása – prostatitis elolvasva: 12 745x
Prosztata megbetegedések – I. rész A megelõzés elolvasva: 8 981x
Szívinfarktus és a nők elolvasva: 2 520x
Tumoros anorexia cachexia szindróma - daganatos senyvesség elolvasva: 10 106x
Vesezsugorodás (nephrocirrhosis) elolvasva: 9 667x
Viszértágulat gyógyítása más módon elolvasva: 8 581x
Vízhajtás természetes módon elolvasva: 58 928x
 

2010-06-17 21:52:05
Mióma ( myoma )

 
   
A méh jóindulatú daganatát nevezzük így, amely a méh tömegét alkotó simaizomban fejlődik ki. A myoma egy nagyon gyakori, a fogamzóképes korban lévő nők 20-25 %-ában előforduló elváltozás.
Pár milliméterestől akár emberfejnyi méretűre is megnőhet, és méretétől illetve elhelyezkedésétől függően igen sokféle tünetet okozhat: alhasi fájdalmat, székelési, vizelési panaszokat, és legtöbbször rendellenes erősségű vagy idejű menstruációs vérzést, másodlagosan kialakuló vérszegénységet.

A myoma kialakulásának pontos oka ismeretlen. Minden egyes myomagöb egy simaizomsejt elfajulásából, kontrollálatlan osztódásából ered. Növekedésében a női nemi hormon (ösztrogén) is szerepet játszik. Ezért serdülőkor előtt nem fordul elő, változókor után pedig általában már nem alakul ki, sőt a meglévő göbök mérete is csökken ilyenkor. Ha valamilyen egyéb okból fokozódik az ösztrogén termelődés, nagyobb eséllyel alakulhatnak ki myomagöbök, mint egyébként. A már meglévő göbök terhesség alatt gyakran megnőnek, ezáltal különböző problémákat okozva. A szoptatás idején azonban visszafejlődhetnek.

A myoma gyakran nem okoz különösebb panaszt, sokszor csak a nőgyógyászati vizsgálatok kapcsán, az orvos észleli először. A nagyobb, vagy rossz helyen lévő myomagöbök által okozott panaszok viszont rendkívül változatosak lehetnek. Leggyakrabban vérzészavarral jelentkezik. A méhnyálkahártya alatt elhelyezkedő göbök akadályozzák a méhnyálkahártya felépülését, a göbök által torzított méhüreg megnövekedett felszíne miatt a menstruációkor több vér ürül.

A göbök gátolják a méhizom összehúzódását, így a nyálkahártya alatti ereket az izomrostok nem szűkítik be kellőképpen, emiatt a vérzés ideje elhúzódik, nagy alvadékok ürülhetnek. Ezen felül a menstruációs ciklustól függetlenül is kialakulhat kisebb–nagyobb vérzés. A sok vérvesztés vérszegénységet, vashiányt okozhat.

A méhűrt kitöltő göbök a méhizom összehúzódását provokálhatják, ezáltal a menstruációra jellemző, görcsös alhasi fájdalmat okozva. Néha maga a göb a fájdalom forrása, ha állományában zavart a vérellátás, és a belsejében lévő sejtek oxigénhiányát kíséri fájdalom. Az elhalt szövetek könnyen befertőződhetnek, ezt láz jelzi. Ha a göb egy nyéllel kötődik a méh felszínéhez, és itt megcsavarodik, akkor hirtelen nagyon erős hasi fájdalom jelentkezik.

A nagyobb göbök, amelyek a méh falában, illetve a méh felszínén helyezkednek el, a környező szervek nyomása miatt változatos panaszokat okozhatnak. A végbél és a húgyhólyag nyomásával gyakori székelési és vizelési ingert válthatnak ki, a húgycső nyomásával vizeletürítési, a végbél összenyomása által székelési akadályt képezhetnek. A húgyvezetékek összenyomása vesepanaszokkal, a kismedencei erek nyomása alsó végtagi szöveti vizenyősséggel ( oedema ) szövődik. Ezekkel a tünetekkel csak elhanyagolt esetekben szoktunk találkozni.

Szerencsés esetben a myoma nem okoz komplikációt a fogamzásban vagy a várandósság során, azonban legtöbbször különböző problémával járhat. A méhüreg alakját deformáló göbök meddőséghez vezethetnek. Ennek hátterében a méhnyálkahártya vérellátási zavara, a méhűr torzulása, a méhnyak elzáródása, illetve a petevezetők mozgási zavara áll. Ilyenkor vagy nem jön létre fogamzás, vagy spontán megszakad. A várandós időszak második felében gyakran növekedésnek indulnak az addig nyugalomban lévő göbök, és romló vérellátásuk következtében fájdalommal és méhösszehúzódásokkal járhatnak, vetéléshez, koraszüléshez vezetve.

A myoma a szülés folyamatában is okozhat nehézséget. Ha a göbök által torzult méhfal nem képes megfelelően összehúzódni, lassítja a szülés menetét, vagy kórosan erős vérzéssel jár. A szülés során a nagyobb méretű göbök akadályt képezhetnek, ezért ilyenkor császármetszés végzése válhat szükségessé.

A myomagöb felismerése nőgyógyászati vizsgálat során végzett kismedencei tapintásos vizsgálattal rendszerint nem okoz gondot. A myomagöb vizsgálatánál elengedhetetlen szerepe van az ultrahangnak, amely segítségével még az egészen kis göbök mérete és elhelyezkedése is pontosan meghatározható. A méhüreg tükrözés ( hysteroscopia) során a méhnyálkahártyát bedomborító elváltozások igen jól észlelhetők, megfelelő technikai háttér és orvosi tapasztalat mellett egyúttal el is távolíthatók.

Amennyiben az ultrahang vizsgálat alapján kétség merül fel a göb típusát, szövettani besorolását illetően ( rosszindulatú sarcoma lehetősége felmerül ), ilyen esetben a jó- és rosszindulatúság kérdésének eldöntésében nagy segítséget jelenthet a test – hőenergia vizsgálat. Annál is inkább indokolt ezt a kérdést tisztázni, mivel teljesen eltérő kezelési stratégiát kell felállítani a két esetben. A test - hőenergia vizsgálat pedig még az ultrahangnál is kisebb terhelést jelent a szervezetnek, pontosabban teljesen ártalmatlan.

A myomagöbök kezelésének megválasztásánál több szempontot is figyelembe kell venni. A daganat mérete, növekedési üteme, a panaszok jellege, a beteg életkora, kórtörténete és a további gyermekvállalási szándéka is befolyásolja a döntést.

A kisebb göbök, amelyek nem növekednek, és nem okoznak panaszokat, különösebb kezelést nem igényelnek, de rendszeres ellenőrzésük feltétlenül szükséges.

A panaszokat okozó, nagy, vagy gyors növekedést mutató göböket el kell távolítani. A myomagöb méretétől és elhelyezkedésétől függően végzünk hagyományos műtétet – hasi vagy hüvelyi úton –, vagy hastükrözéssel ( laparoscopia ) távolítjuk el a daganatot. A megfelelő műtéti technika megválasztása szülész-nőgyógyász szakorvos feladata.

Törekszünk a méh megtartására, azonban nagyméretű – esetenként gyermekfejnyi –, igen erős, befolyásolhatatlan vérzést, kínzó fájdalmat okozó, vagy gyorsan növekvő göbök esetén az egész méh eltávolítása is szükségessé válhat.

Komplikált esetekben vagy a beteg késöbbi fertilitási szándéka esetén a tervezett műtét előtt 3-6 hónapig tartó hormonkezeléssel a göbök zsugoríthatók, így egyszerűbbé válhat a beavatkozás. Tekintettel a kezelés igen magas költségeire, változó hatékonyságára és az esetlegesen súlyos mellékhatásaira, ezt az eljárást csak ritkán alkalmazzuk.

A myoma csak igen ritkán alakul át rosszindulatú daganattá. Ilyenkor a rosszindulatúság bizonyítását követően a méheltávolítás különböző módozatai jelentik a szokásos kezelési protokollt. Fel kell hívnom az olvasók figyelmét, hogy nem minden hüvelyi vérzés származik myomától, hanem sajnos rosszindulatú daganatoknak is lehet ez a vezető tünete!

Amint a fentiekből sejthető, konzervatív módon (műtét nélkül) a jelenlegi orvostudomány sajnos nem tud (tartós) gyógyulást biztosítani myomás betegeinek. A Táltos módszerrel gyógyítók által alkalmazott módszerek segítségével viszont van remény a myoma gyógyulására. Természetesen az első lépésben 100 százalékosan ki kell zárni rosszindulatú megbetegedés lehetőségét ilyenkor is!

Dr. Pusztai Zoltán, szülész - nőgyógyász szakorvos

Persze nem csak a Táltos módszer, hanem számos más alternatív gyógymód is létezik a myómák kezelésére. De mielőtt a gyógymódokról beszélnénk el kell mondjuk, hogy minden betegség (tünet csoport) kialakulása visszavezethető a nem megfelelő életvitelre. A betegségek a szervezet jelzései, hogy nem kap elegendő és/vagy megfelelő táplálékot, pihenést, nyugalmat, napfényt és mozgást. Ezek a hiányok felborítják a szervezet működési egyensúlyát. Hogy életben tudjunk maradni a szervezetünk el kezd kompenzálni és jelzéseket küldeni, kérlel bennünket, hogy változtassunk mert nem lesz jó vége!

Sajnos legtöbbször nem a “macerás” életmód váltást választjuk, hanem a tüneteket elnyomó tabletták szedését, ami pillanatnyilag enyhülést hoz, de koránt sem biztos, hogy hosszútávon is eredményes lesz.

A miómák kialakulásának a megelőzésében és növekedésük lassításában is nagy szerepet játszik az egészséges táplálkozás. Vezető szerepet a zöldségek és gyümölcsök kapjanak. Lehetőleg ne fogyasszunk olyan húsféléket melyeket hormonokkal kezelt állatokból nyernek – és ez a halakra is igaz.

Hidegen sajtolt természetes olajakat vagy kevés vajat vagy egyéb állati zsiradékot (lehetőleg házi, szabadon nőtt jószágból származót) használjunk. Salátáinkat gazdagítsuk len, tökmag, dió vagy avokádó olajjal. Természetesen az olíva olajat se hagyjuk ki étrendünkből.

 
   
A fermentált szójából készült ételek, mint a tofu, a tempeh és a nattó is csökkenti az ösztrogén hormonok szintjét.

Minél kevesebb finomított cukrot, lisztet és egyéb szénhidrátot fogyasszunk. Az alkohol és a kávé is fokozza a myómák növekedését. Kávét inkább zöld vagy fehér teával helyettesítsük.

Az ember által mesterségesen gyártott xeno-ösztrogének is nagyban befolyásolják szervezetünk működését. Mind az endometriózisban szenvedőknek, mind a myómákkal rendelkezőknek ajánlatos minél kevesebb xeno-ösztrogénnel találkozni. Ennek érdekében
Ne fogyasszunk olyan zöldséget, gyümölcsöt, amit ösztrogént utánzó szerekkel permeteztek.
Ne melegítsünk frissen tartó fóliával fedett ételt a mikró sütőben.
Mosószerek is tartalmazhatnak xeno-ösztrogéneket, lehetőleg olyat válasszunk amelyik nem tartalmaz alkylphenol-okat.
A klórral fehérített tamponok is az ösztrogénhez hasonló hatást fejtenek ki.
Lehetőleg ne használjunk methyl-paraben, propyl-paraben, or butyl-paraben-t tartalmazó kozmetikumokat.
Rendszeres szaunázással távolítsuk el a zsírszövetben az évek során felszaporodott xeno-ösztrogéneket.

De nem csak a környezeti ártalmak befolyásolják szervezetünk működését. Lelki állapotunk változásainak is vannak biokémiai hatásai. A hosszan tartó stresszes állapot, a túlzott megfelelni vágyás vagy a sokáig elnyomott indulatok különösen a harag elősegíti a myómák kialakulását. Érdemes kineziológushoz, EFT-vel vagy más oldó terápiával foglalkozó szakemberhez fordulni ezeknek a lelki problémáknak a feloldása érdekében.

Lelkünk mellett szerveinket is meg kell tisztítani a gyógyulás érdekében. Az ösztrogén szint kiegyensúlyozásának érdekében érdemes máj tisztító kúrát végezni. A máriatövis, a pongyola pitypang vagy a fodros lórom (Rumex crispus) kiváló májtisztító és regeneráló hatású gyógynövény.

 
   
A hormon termelés kiegyensúlyozására legjobb adaptogén gyógynövényeket használni mint például a maca, a szibériai ginzeng, a barát cserje (Vitex agnus-castus L.) a Dong Quai ( Angelica sirensis).

Hasznos gyógynövény még a piros málnalevél, ami szabályozza a vérzés mennyiségét a menstruáció során és erősíti és nyugtatja a méhfalat, emellett még gyulladás gátló hatása is van.

A szúrós gyöngyajak (Leonurus cardiaca ) is világ szerte használt menstruációs és termékenységi problémákra. Görcsoldó és fájdalom csökkentő hatású., emellett különösen a málna levéllel együtt használva csökkenti a vérzés mennyiségét és a hormone háztartást is kiegyensúlyozza.

A bojtorján amellett, hogy májtisztító hatású , gazdag arctigenin-ben ami gátolja a daganatok növekedését. A pásztortáska, a cickafark és a mezei zsurló is nagyon jó hatással van a myómákkal szenvedőkre.

 
  bojtorján
A gyógynövényeket ne csak teaként fogyasszuk, hanem vegyünk gyógynövényes ülőfürdőt, és irrigáljunk is a jól leszűrt teával. Például készíthetünk cickafarkból is ülő fürdőt. Ehhez 100 gr cickafarkot áztassunk 12 órán át 5 liter vízbe. Majd melegítsük fel, szűrjük le és öntsük a fürdővízbe és 1/2 órán át üljünk benne. Ha kiszálltunk lehetőleg ne törölközzünk meg. Fürdőköpenybe burkolózva pihenjünk le legalább fél órára. Éjszakára a leszűrt füvet pakolásként tegyük az alhasi tájékra.

Aromaterápiás hatásért tehetünk a fürdővízbe levendula, zsálya, rozmaring, kakukkfű, borsmenta, mirrha, fenyőtömjén vagy boróka illóolajat is.

A fájdalmas görcsök esetén tegyünk meleg borogatást az alhasi tájékra. Főzzünk egy 5 cm-es darab apróra vágott gyömbért egy pár percig. Mártsunk egy törölközőt a még meleg főzetbe és tegyük a fájó testrészre. A ricinus olajjal történő masszírozás is csökkenti a fájdalmat.

A myómák egyik igen kellemetlen hatása az elhúzódó, nagy mennyiségű menstruációs vérzés, ami nagyon legyengíti a szervezetet és általában vérszegénységhez (aneamiához) vezet. Ezt elkerülendő fontos szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel erősíteni. Ilyenkor sajnos nem elegendő a táplálékkal bevitt vitamin mennyiség, ajánlatos azt pótolni A vitaminnal, B complex vitaminnal, C-vitaminnal, bioflavonoidokkal, E vitaminnal, és természetesen vassal.

A kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy a hetente legalább 2 órát sportoló hölgyeknél jelentősen kisebb a myómák kialakulásának az esélye és a rendszeres mozgás segít a már meglévő daganatok visszafejlődését is. A házimunka NEM mozgás! Olyan mozgás formát kell választani amit örömmel végzünk. Nem kell órákon át aerobikozni, már egy fél órás séta is sokat segíthet, de az úszás a jóga vagy bármilyen más aktív tevékenység is jótékony hatású.

 
   
A myómákkal szenvedőknek különösen ajánlott a nemi szervek egészségének fenntartására kifejlesztett ARWEN és AVIVA torna végzése. Ezek a könnyen elsajátítható speciális mozgásformák nagyban hozzájárulhatnak a gyógyuláshoz. (www.arwentorna.hu, http://www.avivamodszer.hu/)

Érdemes a légzőgyakorlatok végzését is mindennapjaink részévé tenni. A rendszeres meditálás amellett, hogy segít lelki békénk kialakításában, nagyban segít szervezetünk egészségének helyreállításában is.

Más alternatív terápiák is segíthetnek a myómák visszafejlesztésében. A homeopátiás szerek közül több mint 70 közül (mint például a Conium maculatum, Hydrastis, Hydrocotyle, Acid nitricum, Thuja occidantalis, Trillium pendulum, Thlaspi bursa, Aurum metallicum, Caulophyllum, Lachesis ) tudja a szakember az adott beteg számára legmegfelelőbbet kiválasztani. Bioenergetikai kezelésekkel is nagyon jó eredményeket lehet elérni.

Ne keseredjünk el, ha myómát diagnosztizálnak, nagyon sok lehetőség van a gyógyulásra. Igaz, hogy ezek a módszerek lassabban, 2-3 hónap alatt hatnak, de hatásuk tartós és nem terhelik meg a szervezetünket hormonokkal vagy sebészi beavatkozásokkal. Minél hamarabb kezdjük el az életmód váltást és a gyógynövényes kezeléseket annál könnyebb lesz a gyógyulás!

http://www.csodalatosgyogyulasok.hu
http://www.vitaminsziget.com/ecikk.php?id=2379
http://www.acudenver.com/articles/ArticlesRL3.pdf
www.arwentorna.hu
http://www.avivamodszer.hu/
http://fibroidclear.com/
http://www.herbal-treatments.com.au/article_understanding_fibroids.html
http://szibilla.hu
http://www.bioenergetika.hu/
http://homeopatia.lap.hu/


Hozzászólás írásához jelentkezzen be!Ön szerint szükséges lenne e gyárilag az alapvető élelmiszerek vitaminokkal és ásványi anyagokkal történő dúsítása?
 
  igen
  nem
 
Összesen: 11322 szavazat
 

Bejelentkezés


Feliratkozás a magazinra!Google PageRank

 
Kapcsolat | Adatvédelem | ©2017

A portál oldalain található információk kizárólag ismeretterjesztő célúak és nem helyettesíthetik szakember véleményét, és szakember által felállított diagnózist vagy javasolt kezelési módot. Az itt leírtak csak bemutatják az adott betegség kezelésére szolgáló gyógymódokat, de nem minősülnek orvosi, ápolási vagy egyéb egészségügyi szaktanácsnak, diagnózisnak vagy kezelésnek.

Az egészséget érintő problémáikkal mindig forduljanak képzett szakemberhez. Az itt olvasottak miatt ne késlekedjenek orvoshoz vagy egyéb egészségügyi szakemberhez fordulni és ne vonják kétségbe azok tanácsait.